Kahvila-konditoria Miriam's huikeassa nosteessa

Miriam Laitisen omistamalle yritykselle tehtiin kattava herkkukauppa nettiin. Kasvuyrityksen liiketoimintaa ohjataan nyt täysin uuden järjestelmän ja mallin kautta.

Miriam Laitinen

Bisnesmuotoilutoimisto Brande on ollut perustamisestaan saakka kiinnostunut nuorten kasvuyritysten hyvinvoinnista ja toimintaedellytyksistä. Brandella on voimakas halu auttaa isompien asiakkaiden ohella myös alkutaipaleella olevia, huippuosaamiseen pohjautuvia yrityksiä saavuttamaan haluamansa kasvun mittapuut. Yksi esimerkki kyseisestä repertuaarista on kahvila-konditoria Miriam's.

Useissa yhteyksissä ja tutkimuksissa on todettu, että muotoilulla on parhaimmillaan useiden kymmenien prosenttien myönteinen vaikutus liiketoiminnan kannattavuuteen. Brande lähti kehittämään Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevan Miriam Laitisen perustaman yrityksen liikekonseptia yhä kattavamman asiakassegmentin haravoimiseksi, toki nimenomaisesti kasvuilmettä silmällä pitäen.

27-vuotias Laitinen aloitti yritystoiminnan jo vuonna 2011 ja Miriam's kahvila-konditoria perustettiin vuonna 2013.

- Alku oli tietysti hieman hankalaa, kun keittiöremontti venyi ja kukaan ei osannut oikein laskea kustannuksia oikein. Eli oltiin ongelmissa rahoituksen kanssa ja oltiin pitkään miinuksella. Sitten löydettiin vuokrakeittiö ja päästiin tehokkaammin tekemään muun muassa päiväkotiruokaa, Laitinen muistelee alkutaivalta.

Miriam's kasvatti liiketoimintaansa pari vuotta kunnes tuli jälleen uudistumisen paikka.

- Branden Jari Palonen ottikin meihin yhteyttä aika alkuvaiheessa. Kun kahvila perustettiin viisi vuotta sitten, niin liiketoiminta on ollut siitä lähtien jatkuvaa kasvua. Ainakin kolme ensimmäistä vuotta oli tuolloin todella kovaa kasvua. Isoimmat haasteet ovatkin olleet siinä, kun kasvu oli niin nopeaa, niin liiketoiminnan kehitystyöhön ei jäänyt aikaa. Brande oli sitten monessa vaiheessa mukana auttamassa.

Liiketoiminnan kasvua Brande on ollut tukemassa markkinointimateriaalilla, verkkokaupalla, liikekonseptin suunnittelulla ja kehittämällä toiminnanohjausta. Vuonna 2015 Jyväskylän keskustaan avautui yrityksen toinen kahvila Vaffeli, joka on erikoistunut vohveleihin ja lounastarjoiluun. Vuonna 2017 Laitinen palkittiin Keski-Suomen vuoden yrittäjänä.

mustikkakakku

Kesällä 2019 Miriam's-kahvilalle julkaistiin uusien nettisivujen lisäksi kattava Herkkukauppa, josta on mahdollista tilata ketterästi vaikka kakku juhlatilaisuuteen ja saada se toimitettuna paikalle. Laitiselle verkkokaupan uudistus oli ehdoton, jotta liiketoimintaa pystytään kehittämään kasvavaan suuntaan.

- Verkkosivu on nyt meidän näköinen, mutta kuitenkin nykyaikainen ja moderni. Suurin osa kommentoijista on tykännyt sivuista paljon ja toiminnallisuutta kehitetään jatkuvasti kasvun mukana.

Pelkän ketterän ja Miriam'sille vartavasten suunnitellun verkkokaupan lisäksi yritykselle kehitetään koko ajan täysiveristä toiminnanohjausjärjestelmää. Kehitystyö seuraa yrityksen kasvutarpeiden mukana ja sitä optimoidaan kulloistenkin tarpeiden mukaan.

- Meillä on monta toimipistettä ja kaksi eri keittiötä sekä vielä pitopalvelupuoli, joten kun ihmisiä on monessa eri toimipisteessä, niin asiat pitää olla digitaalisessa muodossa helposti kaikkien saavutettavissa.

Laitinen ottaa seuraavaksi tähtäimeensä kasvun toiselle paikkakunnalle ja ulosmyynnin volyymin kasvattamisen.

- Muutaman vuoden päästä kahvila on varmasti samalla paikalla, mutta se kattaa koko kauppakeskuksen alakerran ja terassi on todella iso. Ja joku bistro siihen vielä, Laitinen nauraa.

- Haluamme ulosmyyntiin volyymia lisää, sillä tuote on jo aika kunnossa. Uusi toiminnanohjausjärjestelmä on siinä erittäin tärkeä, että lippusista ja lappusista päästään kokonaan eroon.

Brandella nähtiin Miriam'sin kehitystyö erittäin mielenkiintoisena konseptina.

- Tässähän ei tehty pelkkää nettikauppaa tai sivua vaan luotiin yhteistyössä asiakkaan kanssa kokonaan uusi liiketoimintamalli. Nuoren yrittäjän hurjassa kasvuvauhdissa on ollut ilo olla mukana, Branden digitaalisesta liiketoiminnasta vastaava Vesa Leppänen summaa.

Miriam's on aloittanut hiljattain myös pitopalvelun ja firma ryhtyykin muun muassa syksyllä tuottamaan Jyväskylän Nikolainkulmalle tarjoilut juhliin ja kokouksiin.

---

Mikäli firmasi haluaa olla mukana samanlaisessa kasvuprojektissa tai liiketoimintamallisi kaipaa uudistusta, ota yhteyttä Branden Anne Mäkiseen. Jos haluat tietää Miriam'sin bisnespuolen kehitystyöstä lisää, ota yhteyttä Jari Paloseen. Tai vaikka suoraan digitaalisen puolemme myynnistä vastaavaan Vesa Leppäseen.

#bisnesmuotoilu #100menestystarinaa #brande #miriamskahvila