Kaupallinen tuottaja: Ammattikiekkoilijasta myynnin ammattilaiseksi 

Timo Kuuluvaisen nimi esiintyi ennen säännöllisesti jäähallien kuulutuksissa ja suomalaisissa jääkiekkomedioissa. Pitkä ammattilaisura vei kuopiolaislähtöistä Kuuluvaista lukuisiin eri kaupunkeihin, niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Uran päätepistettä mies ei valitettavasti saanut kuitenkaan itse valita, vaan hänen pelinsä jääkiekkoammattilaisena päättyivät vuonna 2016 Norjassa sattuneeseen vakavaan polvivammaan. Pitkän ulkomaankiertueen jälkeen edessä oli siis paluu koti-Suomeen.

Lähtökohdat eivät olleet aivan helpoimmasta päästä. Valitettavan monen muun ammattiurheilijan tapaan Kuuluvaisenkin opinnot olivat nuorena jääneet lähes minimiin. Useammat treenit päivässä yhdistettynä pitkiin pelimatkoihin tekivät opiskelusta haastavaa. Tuohon maailmanaikaan oppilaitokset eivät vielä olleet kovinkaan joustavia ammattiurheilijoiden suhteen ja seurojenkin puheet opiskeluun rohkaisemisesta olivat lähinnä katteettomia korulauseita.

Työkokemustakaan ei juuri ollut kertynyt, sillä ammattijääkiekkoilijat keskittyvät pelikauden ulkopuolellakin lähinnä harjoitteluun ja edelliskauden vammoista toipumiseen. Kun Kuuluvaisen perheeseen oli juuri ennen loukkaantumista syntynyt myös esikoinen, alkoi huoli tulevaisuuden toimeentulosta hiipiä hyvinkin pian ajatuksiin. Vakuutuskorvaukset takasivat onneksi pienen tuumimistauon. Isoja päätöksiä oli kuitenkin pian tehtävä. Lääkärien tuomio oli tyly; ura ammattiurheilijana oli väistämättä ohi. Mutta mitä ihmettä tehdä seuraavaksi?

Pikakelataan seuraavaksi vajaa vuosi ajassa eteenpäin. Eletään vuoden 2018 syyskuuta. Sää on poikkeuksellisen lämmin ja Timo Kuuluvainen hikoilee jälleen. Tosin hänen elämässään jäähallien pukukopit ovat vaihtuneet Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevaan Fellow Finance Oyj:n toimistohuoneeseen. Hikoilun aiheuttaakin tällä kertaa lätkämatsin tai jäätreenien sijaan toimiston reistaileva ilmastointi. Tätä nykyä Kuuluvainen nimittäin vastaa osaltaan Pohjoismaiden johtavan joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelun Fellow Finance Oyj:n myynnistä. Miten tähän tultiin?

Ratkaisevaksi käänteeksi osoittautui Kaupallinen tuottaja -koulutus, johon Kuuluvainen valittiin loppuvuodesta 2017.

Käytännössä Kaupallinen tuottaja -koulutuksen ideana on se, että Branden (ent. CreaMentorsin) asiantuntijat valmentavat viidessä kuukaudessa osallistujista modernin myynnin ja markkinoinnin taitajia. Pääosin oppiminen tapahtuu yritystyöskentelyn kautta, mutta tätä tuetaan mm. myynnin, digitaalisen liiketoiminnan ja viestinnän koulutuksella.

"Kaupallinen tuottaja oli hyvä ja monipuolinen koulutus. Opin paljon uutta ja itselleni parasta oli käytännönläheisyys. Juttuja avattiin kiinnostavien esimerkkien kautta, joista moni oli urheilusta. Koulutus rohkaisee kokeilemaan uusia juttuja. Sain siitä sellaista itseluottamusta, että voi oppia uusia asioita ja osaan varmasti myös tehdä uusia hommia. Lähtee vain kokeilemaan, koska ei periaatteessa voi tehdä väärin asioita. Sain ikään kuin valmiin työkalupakin", Kuuluvainen kertoo.

"Kouluttajat olivat hyviä. Etenkin Saana (Corino) ja Lasse (Riitesuo) auttoivat koulutuksen aikana todella paljon. Pidänkin heitä enemmän kavereina kuin ohjaajina tai opettajina. Aina pystyi kääntymään heidän puoleensa, jos oli jotain kysyttävää ja homma hoitui. Toki Lasse entisenä huippu-urheilijana myös ymmärsi tilanteeni erittäin hyvin", Kuuluvainen jatkaa.

Urheilun ja liiketoiminnan rinnastaminen on ollut trendikästä jo vuosikymmeniä. Eikä ihme, sillä erityisesti ammattimaisesti urheilleilla henkilöillä on usein sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka edesauttavat varmasti myös esimerkiksi myyntitehtävissä toimimista. Ammattiurheilijathan ovat esimerkiksi luonnostaan tavoitehakuisia, tottuneet toimimaan monikulttuurisissa tiimeissä sekä kestävät hyvin paineita. Mitä yhteneväisyyksiä ja eroja Kuuluvainen sitten näkee entisen ja nykyisen uransa välillä?

"Myynnissä ei ole niin isoa tulosvastuuta, mutta molemmat ovat pitkälti asenne- ja fiilishommia. Sekä urheilusta että myynnistä saan samanlaisia kiksejä, mutta urheilussa yhteisö ja joukkue on vielä enemmän mukana. Myynnissä jäät kuitenkin vähän yksin opettelemaan sitä. Eihän kukaan tee kauppaa puolestasi. Pitää itse selviytyä. Yrityksillä olisi kuitenkin paljon oppimista urheilusta. Millainen on pukukoppi ja joukkueen hierarkia? Olen ihmetellyt, että miksi moni ei uskalla sanoa esimiehilleen käytännössä yhtään mitään. Urheilussa olen tottunut siihen, että kaikki ovat periaatteessa samalla viivalla. No, valmentaja voi ehkä olla hieman ylempänä", Kuuluvainen vertailee.

"Ja onhan se niinkin, että enää ei ole muutamaa tuhatta katsojaa lynkkaamassa sinua, jos myyntisoitto ei menekään ihan putkeen. Eikä siitä tarvitse seuraavana päivänä lukea enää lehdestäkään. Meidän toimitusjohtajakaan ei ole ihan heti naputtelemassa kypärään. Tai ei ainakaan kovin usein ole", Kuuluvainen virnuilee ja lähettää terveisiä Fellow Finance Oyj:n toimitusjohtaja Jouni Hintikalle.

Annetaan myyntimiehelle vielä tilaisuus kertoa itse, että mitä se Fellow Finance Oyj sitten oikein tekee?

"Tarjoamme nykyaikaisia rahoitus- ja sijoituspalveluita yrityksille ja kuluttajille joukkorahoituspalvelumme välityksellä. Kulutusluottoja, sijoitusvaihtoehtoja, yrityslainaa ja laskurahoitusta. Perusideana on se, että asiakkaamme hakee rahoituksen suurelta joukolta sijoittajiamme. Olemme ainoa euroalueella toimiva joukkorahoituspalvelu, joka tarjoaa sekä vertaislainapalvelua kuluttajille että lainamuotoista joukkorahoitusta yrityksille. Olemme joustava, kilpailukykyinen ja nopea vaihtoehto kaikille ja pyrimme hoitamaan hommat huolella", Kuuluvainen taustoittaa.

Lopuksi on todettava, ettei kissa tälläkään kertaa karvoistaan pääse. Kuuluvaisen vapaa-ajasta merkittävän siivun täyttää nimittäin juniorivalmennus Helsingin Jokereissa. Voidaankin sanoa, että Timon kohdalla usein haastavaksi koettu siirtymä ammattiurheilusta ns. arkielämään meni loppujen lopuksi suhteellisen pehmeästi.

"Kaupallinen tuottaja -koulutus loi pohjat, Fellow Finance taas tarjosi mahdollisuuden ja käytin sen", Kuuluvainen itse kiteyttää viimeisen vuoden tapahtumat.

https://fellowfinance.fi/

Kuuluvaisen osallistumisella Kaupallinen tuottaja -koulutukseen oli myös epäsuoria seurauksia. Hänen veljensä, kauppatieteiden tohtori Arto Kuuluvainen, nimittäin vaikuttui koulutuksesta siinä määrin, että siirtyi työskentelemään Brandelle. Se on kuitenkin jo toinen tarina se…

Tutustu Kaupallinen tuottaja- rekrykoulutukseen täältä: https://www.kaupallinentuottaja.fi