Anttila & Hakaniemen suunnittelema tuote sai kansainvälisen muotoilupalkinnon

Anttila ja Hakaniemen suunnittelemalle tuotteelle kansainvälinen muotoilupalkinto

Suomalaisten muotoilijoiden suunnittelema innovatiivinen lemmikkituote palkittiin arvostetulla saksalaisella IF Design Award -palkinnolla. 

Koottava kissanpeti on mukava ja turvallinen suoja lemmikin lepohetkiin. Pelkistetystä ja toimivasta designista nauttii omistajakin.

"Muotoilua arvostavan lemmikinomistajan olohuoneeseen ei ole tarjolla paljoakaan vaihtoehtoja."

Virtaviivaista muotokieltä, mukavuutta käyttäjälle ja käytännöllistä tyylikkyyttä omistajalle –  vaikkapa näin voisi luonnehtia suomalaisten muotoilijoiden Tapio Anttilan ja Jonas Hakaniemen johtavalle kiinalaiselle lemmikkitarvikevalmistajalla suunnittelemaa tuotemallistoa. Vaikka koko malliston ensimmäiset tuotteet valmistuvat markkinoille kevään kuluessa, pokkasi yksi niistä jo helmikuussa kansainvälisesti arvostetun IF Design Award 2020 -muotoilupalkinnon.

Malliston taustalla on erään Kiinan suurimman lemmikkieläimille tuotteita valmistavan yrityksen suomalaisille muotoilijoille esittämä pyyntö suunnitella yrityksen käyttöön täysin uudenlainen tuotemallisto. Valmistajan ideana oli tehdä hyvin muotoiltuja kalusteita kissoille, mutta myös miellyttämään designia arvostavan omistajan visuaalista silmää. 

Palkittu tuote on koottava, kissoille tarkoitettu peti. Innovatiivinen rakenne tekee siitä helposti pakattavan, kuljetettavan ja kasattavan tuotteen lemmikin omistajalle. Kissalle se on taas mukava ja turvallinen suoja lepohetkiin. Molemmat voivat nauttia sen pelkistetystä ja toimivasta designista.

Tuotteet tulossa sekä Kiinan että Euroopan markkinoille.

– Suhtauduimme aluksi yhteydenottoon varauksella. Tutkittuamme kuitenkin asiaa syvemmin, huomasimme valtavan lemmikkibuumin ja tuotebisneksen niiden ympärillä niin Kiinassa, kuin Euroopassakin. Samalla ymmärsimme, että muotoilua arvostavan kuluttajan olohuoneeseen ei ole tarjolla paljoakaan vaihtoehtoja tällä alueella. Tapasimme valmistajan kanssa Italiassa isoilla alan messuilla, tutustuimme bisnekseen paremmin ja sen potentiaaliin. Innostuimme lopulta toimeksiannosta koska huomasimme, että meillä suomalaisina muotoilijoina olisi paljonkin annettavaa kiinalaiselle yritykselle, Anttila ja Hakaniemi kertovat.

Valmistaja rakentaa mallistolle uutta brändiä ja he pyysivät muotoilijoita myös malliston art directoreiksi.

Saksalainen IF Design Award on yksi maailman arvostetuimmista muotoilupalkinnoista. Tuotteet kilpailevat useissa kategorioissa ja tuote palkittiin ”pet supplies” –kategoriassa. Jyry muodostuu vaikutusvaltaisista kansainvälisistä muotoilijoista ja alan asiantuntijoista.

 

Skandinaavinen design puree Aasian markkinoilla

Anttila & Hakaniemi ovat tehneet yhteisellä brändillään neljä vuotta yhteistyötä Kiinan markkinoilla. Uusi kiinalainen sukupolvi haluaa uniikkia ja alkuperäistä designia ja maahan syntyy uusia brändejä täyttämään tätä tarvetta. Skandinaavinen design on myös arvostettua ja Anttila & Hakaniemi suunnittelulle on ollut kysyntää.

– Kiinalaiset yritykset tilaavat meiltä mallistoja, konsepteja ja kokonaisten brändien suunnittelua, mikä on tietysti kiinnostavampaa kuin yksittäisten tuotteiden suunnittelu, muotoilijat kertovat.

Tällä hetkellä työn alla muun muassa on kokonaan uusi brändi, jolle kehitetään Anttilan ja Hakaniemen toimesta niin nimi, tarina, visuaalinen yritysilme, kokonainen tuotemallisto ja sen valokuvaukset, nettisivut kuin myymälä- ja messukonseptit.

– Tilaaja halusi brändille suomalaiset suunnittelijat ja suomalaisen nimen. Kiinan ja Euroopan markkinoille suunnattu brändi ja tuotteet lanseerataan tulevana syksynä Suomessa, Habitare-messuilla. Tämä on täysin uutta ja se kertoo jotain luottamuksesta ja Suomen maineesta Kiinassa, Anttila ja Hakaniemi täydentävät.

Jonas Hakaniemen Hakaniemi Design Company on bisnesmuotoilutoimisto Branden kumppaniyritys.Lue lisää muotoilijoista:

Tapio Anttila www.tapioanttilacollection.fi

Jonas Hakaniemi www.jonashakaniemi.com