Design Union sukeltaa pintaa syvemmälle: ”Muotoilu voi mullistaa yrityksen tavan toimia"

"Muotoilu voi mullistaa yrityksen tavan toimia" 

Design Union syntyi halusta yhdistää yritykset ja muotoilun ammattilaiset. Tavoitteena on luoda innovaatioita, uutta liiketoimintaa ja tarjota muotoilun ammattilaisille mahdollisuuksia yritysmaailmassa.

Design Union haluaa tuoda yhteen yritykset ja muotoilun ammattilaiset.

Mikä selittää hissiyhtiö Koneen maailmanvalloitusta? Entä mikä teki Sini-tuotteesta Suomen tunnetuimman siivoustuotebrändin?

Yksi vastaus on muotoiluajattelun onnistunut hyödyntäminen liiketoiminnassa, tietää Kuopion Muotoiluakatemian toiminnanjohtaja ja Design Unionin luotsi Eija Tanninen-Komulainen.

Tanninen-Komulaista kannattaa kuunnella, sillä viimeisten muutaman vuoden aikana hän on kiertänyt vakuuttamassa suomalaisyrityksiä muotoiluajattelun ja muotoilujohtamisen merkityksellisyydestä – ja viesti on purrut.

Kuopiossa vuonna 2016 aloittanut Design Union on koonnut Itä-Suomen alueelle aktiivisen muotoilijaverkoston, jonka palveluita välitetään muotoilulähtöisestä liiketoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille.

 

“Muotoilun tavoitteena on synnyttää toimivia ja ihmistä palvelevia tuotteita ja palveluita, jotka erottuvat muista. Parhaimmillaan se mullistaa yrityksen tavan toimia.”

Eija Tanninen-Komulainen,
Design Union

Siis, kun yritys kaipaa arjen haasteidensa ratkaisemiseen uudenlaista perspektiiviä, kokoaa Design Union yrityksen käyttöön muotoilijatiimin, jonka tehtävänä on asiakkaan ongelman ratkaiseminen.

– Muotoilu parantaa yritysten liiketoimintaa ja luo kilpailuetua, eikä sen hyödyntäminen ole kiinni yrityksen koosta tai toimialasta, Tanninen-Komulainen vakuuttaa.

Seuraavaksi muotoiluajattelun ja muotoilujohtamisen opit halutaan tuoda yhä laajemmin yritysten ulottuville. Vuoden 2020 alussa Design Union käynnistää toimintansa myös Keski-Suomessa yrityksille suunnatuin tapahtumin ja palveluin.

 

Brändin kiillotusta – vai sittenkin jotain syvempää?

Muotoilu mieltyy monen ajatuksissa yhä vain design-huonekaluiksi, astioiksi ja julkisten tilojen veistoksiksi, tai parhaimmillaankin yrityksen ulkoasun tai tuotteiden visuaalisuudeksi.

– Yrityksissä yllätytään, kun kerromme, että muotoilla voi niin strategiaa, brändiä, palveluita ja tuotteita kuin liiketilaa ja prosessejakin, Tanninen-Komulainen sanoo.

Design Unioninssa kyse kokonaisesta ajattelutavasta, joka halutaan tuoda yritysten hyödyksi muotoilijoiden avulla.

– Muotoilun tavoitteena on synnyttää toimivia ja ihmistä palvelevia tuotteita ja palveluita, jotka erottuvat muista. Parhaimmillaan muotoilu mullistaa yrityksen tavan toimia. 

Design Unionin toiminta laajenee Jyväskylään alkuvuodesta 2020. Lue lisää täältä.

Teksti: Annika Rantanen

 

Design Union pähkinänkuoressa


  • Design Union tarjoaa yrityksille muotoilujohtamisen valmennusta sekä muotoilulähtöisiä liiketoiminnan kehittämispalveluita.

  • Muotoilijoille tarjolla on oman liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävää valmennusta sekä työskentelymahdollisuuksia yritysten kehittämisprojekteissa.

  • Toimintaa koordinoi Kuopion Muotoiluakatemia ja sen taustayhdistys Kuopion Rouvasväenyhdistys.

  • Brande on toiminut kumppanina Design Unionin kehittämisessä ja käynnistämisessä.